Captain Jack Harkness

 
Peinzend staarde Wesley voor zich uit, even genietend van de rust van zijn eigen gezelschap. Hoe zeer hij zijn teamgenoten ook mocht allemaal, hun continue nabijheid bleef een factor waar hij maar moeilijk aan kon wennen.

Nu was hij zelf ook niet de makkelijkste in de sociale omgang, dat besefte hij best. Weliswaar niet meer zo’n hark als vroeger – daar mocht hij vooral Cordelia en in mindere mate ook Lilah voor bedanken. Maar de rudimenten van zijn harde en ongewone jeugd zou hij wel nooit meer kwijtraken. Misschien als hij een paar eeuwen de tijd had, zoals sommige van zijn teamgenoten, maar dat zat er voor mensen met zijn roeping niet in.

Een interessant stel was het wel, zijn mede-survivors. Hij had graag het hele stel eens goed doorgesproken met Fred, de enige persoon ter wereld waar hij echt helemaal zichzelf kon zijn. Als je dat nog kon zeggen, de enige ter wereld. De enige ter universum? De enige ter universa misschien wel, als de sterke verhalen van de anderen allemaal waar zouden zijn. Kijk, dat was ook weer zoiets waar hij Fred voor nodig had; het doorfilosoferen over de verschillen tussen een universum en een dimensie. Hoewel hij daar bij de doctor misschien ook wel een boompje over op kon zetten. Een kort boompje, want de doctor was meer een doener dan een prater schatte hij in. Een interessant maar onvoorspelbaar figuur, de doctor. Jammer dat hij zo vaak van de hak op de tak leek te springen en zo snel afgeleid werd. Prachtig dat je na zoveel eeuwen dat jeugdig enthousiasme nog op kon brengen, maar stiekem werd Wesley er wel eens moe van.

Echte praters waren er niet meer in het gezelschap. Verhalenvertellers wel. Methos en Starbuck leken er soms wel een wedstrijd van te maken wie de stoerste oorlogsverhalen kon vertellen. Starbuck kwam natuurlijk uit een hele competitieve omgeving, met bijzonder weinig privacy en misschien daardoor een sterke neiging de anderen af te troeven door een grote mond en grove grappen. Methos kon daar met zijn ervaring goed mee omgaan, maar Wesley voelde zich er niet fijn bij. Het deed hem teveel aan Faith denken, zijn eerste verantwoordelijkheid als jonge wachter – en zijn eerste grote mislukking. Rationeel begreep hij wel dat de grote mond bedoeld was om een boel emotionele onzekerheid te maskeren, dat van jonge mensen die overleefden door de snelheid van hun reflexen geen diepe overpeinzingen over het leven en de mensheid verwacht konden worden, maar stoerdoenerij was zijn kopje thee nu eenmaal niet.

Dan had hij meer op met Simon, de toegewijde jonge arts. Daar herkende hij meer van zichzelf in, zoals hij vroeger was geweest, voordat hij noodgedwongen zijn eigen morele grijze gebieden had verkend. Hoewel hij zich nooit zo zou hebben opgeofferd voor een ander mens – objectief gesproken moet het belang van de grote groep toch altijd prevaleren boven dat van één individu. En hoewel hij River een schat vond, misschien wel de slimste van het hele stel en iemand die behoorlijk goed haar mannetje kon staan als het op vechten aankwam, bleef ze door haar instabiliteit altijd een onbetrouwbare factor. Diep in zijn hart vond Wesley dat verantwoordelijke mensen als Simon een grotere aanwinst waren voor de mensheid dan onevenwichtige hoogvliegers als zijn kleine zusje.

Een wonder dat met zoveel ego’s en zoveel tegenstrijdige persoonlijkheden het bloed niet al van de muren afdroop. Wes moest even lachen bij dat beeld, en plakte er in gedachten een gelukzalige Drusilla bij die als een dolle de muren aan het aflikken was voordat het bloed op zou drogen.

Er was eigenlijk maar één persoon op wiens conto de vriendschappelijke samenwerking geschreven kon worden. Zonder Jack zouden de wrijvingen al diverse keren in hooglopende ruzies ontaard zijn, terwijl de frustraties nu op een veel aangenamer wijze verwerkt werden. Vreemd dat ze in zijn tijd nog niet ontdekt hadden dat seks eigenlijk het glijmiddel van de maatschappij zou moeten zijn. Met een aanraking communiceerde je beter dan met 1000 woorden, een harde vrijpartij luchtte meer op dan een serie venijnige steken onder water, knuffelen bouwde sneller een band op dan dagenlang anekdotes uitwisselen.

Met wat hij hier geleerd had dacht hij dat hij eindelijk de moed wel op zou kunnen brengen om ook bij Fred eens een poging te wagen de vriendschap naar een hoger plan te tillen. Nu het uit was met Gunn lagen alle kansen weer open natuurlijk. Na de licht destructieve relatie met Lilah was hij even bang geweest dat hij altijd machtsspelletjes in de slaapkamer zou blijven spelen. Maar Jack had hem laten zien hoe heerlijk en gevarieerd een gelijkwaardige relatie kon zijn. Alleen daarom al zou hij Jack zijn hele leven dankbaar zijn.

Misschien dat een kleine tussentijdse dankbetuiging wel op zijn plaats was. Was Jack niet ook net klaar met zijn dienst?

Wes stond op, en klom met verende tred en een verwachtingsvolle glimlach het trapje naar de cabinedeur op.